Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny má biele horčičné semeno teplú kvalitu a vplýva na meridiány pľúc a žalúdka. Jeho hlavný účinok tkvie v odvádzaní nadmernej vlhkosti a hlienu, vyháňa chlad, zohrieva žalúdok, slezinu a pľúca, reguluje tok čchi a rozptyľuje opuch.
Z pohľadu tradičnej čínskej medicíny má biele horčičné semeno teplú kvalitu a vplýva na meridiány pľúc a žalúdka. Jeho hlavný účinok tkvie v odvádzaní nadmernej vlhkosti a hlienu, vyháňa chlad, zohrieva žalúdok, slezinu a pľúca, reguluje tok čchi a rozptyľuje opuch.
V západnej medicíne je biele horčičné semeno cenené pre jeho analgetický účinok, tíši bolesť, podporuje vykašľanie hlienu, používa sa proti nadúvaniu.
Horčičný olej uvoľňuje ucpatý nos a príjemne prehreje priedušky. Externe môže byť používaný na liečbu reumatickej bolesti, zápalu priedušiek alebo pľúc. V tomto prípade treba prikladať teplý olej na postihnutú oblasť, má tíšiace účinky na bolesť a sťahuje zápal pri reumatickej artritíde. Semená či olej môže byť tiež liaty do kúpeľa proti horúčke, nádche či chrípke.
Horčičný olej obsahuje určité protirakovinové látky, ktoré brzdia rast a rozvoj rakovinových buniek v tráviacom trakte, najmä v žalúdku a v črevách. Ďalej obsahuje Magnésium a hodne antioxidantov, predchádza kŕčom, znižuje krvný tlak a blahodárne vplýva na srdce.
Horčičný olej je výborným pomocníkom pri masážach, príjemne prehrieva, podporuje cirkuláciu a stimuluje krvný obeh.
- má anti-fungicídne a anti-bakteriálne účinky, udržuje pokožku hladkú a jemnú, zabraňuje tvorbe lupín, vypadávaniu vlasov a udržuje ich prirodzenú farbu..
- protizápalový a analgetický účinok
- pomáha pri reumatickej artritíde
- pomáha pri zápale priedušiek a pľúc
- podporuje reprodukčné procesy
- spaľuje tuk, brzdí rast rakovinových buniek
- rozširuje cievy, stimuluje krvný obeh
- znižuje krvný tlak, priateľ srdca
- zvyšuje pružnosť a pevnosť kapilár
- pri masážach prekrvuje a prehrieva
Odporúčané užívanie pri predpoklade 100% za studena lisovaného horčičného oleja: 3x denne 1 čajová lyžička 10 -15 minút pred jedlom, alebo po jedle. Môžu sa ním dochucovať aj šaláty, chlieb a rôzne druhy jedál. Je dôležité aby nebol tepelne upravovaný.
Pri vonkajšom použití môžete priamo natierať postihnuté miesta, alebo ho pridajte k inému oleju, príp. do krému.
|