Korenie, dochucovadlá
zväčšiť obrázok
Morská riasa KOMBU 50g MUSO
Morská riasa Kombu Laminária 50g MUSO
Kombu (u nás je známa tiež pod názvom kelp) je hlbokomorská riasa rastúca v čistých, chladných vodách severu. Kombu je jednou z rias najbohatších na jód. Po stáročia Číňania používali Kombu pri poruchách štítnej žľazy. Morská zelenina má vysoký obsah minerálnych látok (vápnik, horčík, zinok, jód, sodík, železo), vitamínov, bielkovín, vlákniny.
Kombu tvorí tvrdé listy (dorastajúce do dĺžky 5-10 metrov), ktoré majú po usušení tmavo zelenú farbu. Niekedy bývajú potiahnuté bielym prírodným práškom. To je spôsobené kyselinou glutamínovou, vďaka ktorej sú strukoviny varené s Kombu lepšie stráviteľné a rýchlejšie sa uvaria.
Riasy, ktoré sú vlastne akousi morskou zeleninou, obsahujú o 10-20 percent viac minerálnych látok ako bežná zelenina.
Napriek vysokej schopnosti vstrebávať minerály neabsorbujú riasy z morskej vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečistenia vody príliš vysoký, tam riasy proste nerastú. Riasy servírujte síce v malých množstvách, ale zato pravidelne. Používajú sa skôr ako korenie pri varení strukovín (doba prípravy sa tým skracuje), ryže alebo sa pridávajú na zvýraznenie chuti do polievok či zeleninových jedál.
Zloženie: Morská riasa Kombu (Laminaria japonica). Prípadný biely povlak nie je na závadu. Jedná sa o vykryštalizovanú morskú soľ.
Použitie: do polievok, zeleninových omáčok. Namočiť a variť 60 minút najlepšie so strukovinami do zmäknutia.
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 81,7kJ / 19,9kcal
Tuky <0,5g
– z toho Nasýtené mastné kyseliny <0,5g
Sacharidy 0,3g
– z toho Cukry <0,1g
Bielkoviny <0,1g
Soľ 0,033g
Skladovanie: Skladujte v uzavretom obale, v suchu.
Hmotnosť: 50g
Krajina pôvodu: Japonsko