Zdravé potraviny
zväčšiť obrázok
Cícer Bio 500g Country life
Cícer Bio 500g Country life
Cíceru sa tiež niekedy hovorí rímsky hrach. Je to strukovina s jemnou orieškovou chuťou a ľahko krémovou konzistenciou. Môžete ho použiť ako prílohu, alebo ako základ nátierok (hummus) či polievok.
Cícer treba namáčať minimálne 4 hodiny, ideálne až osem. Podľa doby namáčania sa potom varí 2-3 hodiny. V tlakovom hrnci ho pripravíte za 40 minút. Cícer namočte do slanej vody, rýchlejšie zmäkne. Soľ zlepší aj jeho chuť a rovnomernosť varenia. Po uvarení môžete vodu využiť na vyšľahanie tuhého snehu ako z vaječného bielka. Sneh potom možno použiť na pečenie alebo sladké pusinky vo vegánskej variante.
Rímsky hrach sa získava z rastliny s názvom cícer baraní. Domestikovaná bola pred 7000 rokmi v oblasti okolo Turecka a Sýrie. Dnes sa prevažne pestuje a používa v Indii. Plodom rastliny je struk až s desiatimi guľovitými semenami žltkastej farby. Je to tretia najrozšírenejšia strukovina na svete hneď po hrachu siatom a fazuli.
Zloženie: cícer* (rímsky hrach). *z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 1 403 kJ / 336 kcal
Tuky: 5,9 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,6 g
Sacharidy: 44,0 g
z toho cukry: 3,1 g
Vláknina: 15,0 g
Bielkoviny: 19,0 g
Soľ: 0,06 g
Alergény: Môže obsahovať stopy lepku, sóji, arašidov, škrupinovitých plodov a sezamu.
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.
Hmotnosť: 500 g
Krajina pôvodu: Rusko